HOMERUSPRIJSWINNAAR 2018 BEKEND

Het bestuur is verheugd dat de jury tot een oordeel is gekomen omtrent de Homerusprijs 2018. De prijs gaat dit jaar naar Arjen van Veelen voor zijn romandebuut ‘Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken’. Van Veelen (1980) is classicus, columnist bij NRC Handelsblad en schrijver. Eerder verschenen van zijn hand: ‘En hier een plaatje van een kat’ en ‘Over rusteloosheid’.

De jury bestaat dit jaar uit Patrick Lateur (winnaar Homerusprijs 2017), Maarten Asscher (schrijver, oud-directeur Athenaeum Boekhandel) en Rosa van Gool (classica, columniste). Dit is de negende keer dat de Homerusprijs wordt uitgereikt.

De feestelijke uitreiking van de Homerusprijs zal plaatsvinden op 14 april in de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden voorafgaand aan de Homeruslezing. Wilt u dit evenement bijwonen? Mail naar: homerusprijs@nkv.nl.

10 maart 2018

HOMERUSDAG 2018

Op de laatste zaterdag van de Week van de Klassieken 2018, zaterdag 14 april, zal de Homerusdag plaatsvinden
in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Tijdens deze dag zal de Homerusprijs worden uitgereikt en
zal Maarten Asscher de eerste Homeruslezing houden.

Uitreiking Homerusprijs 2018

Welk boek heeft het afgelopen jaar het beste een brug weten te slaan tussen de Klassieke Oudheid en het heden en mag zich de winnaar van de Homerusprijs 2018 noemen? Op de Homerusdag zal de winnaar bekend worden gemaakt. Ook dit jaar werd door de jury en NKV-leden uit Nederland en Vlaanderen een longlist samengesteld. Deze lijst met meer dan vijfentwintig titels, werd de afgelopen weken door de jury teruggebracht tot een shortlist van drie titels. De komende maanden zal de jury zich over de volgende titels met een kritische blik buigen:

Piet Gerbrandy en Casper de Jonge, Aristoteles’ Poëtica (juni 2017; Historische Uitgeverij).

Koen Ottenheym en Karl Enenkel, Oudheid als ambitie: de zoektocht naar een passend verleden 1400-1700 (mei 2017; Vantilt).

Arjen van Veelen, Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken (oktober 2017; De Bezige Bij).

Jury homerusprijs 2018

Patrick Lateur (1949) is classicus, dichter, vertaler en bloemlezer. Tussen 1973 en 2007 was hij werkzaam als docent Grieks en Latijn en in 1991 debuteerde hij als auteur met de dichtbundel Catacomben.  Sindsdien zijn er van zijn hand verschillende dichtbundels, bloemlezingen en vertalingen verschenen. In 2010 publiceerde hij een Nederlandse vertaling van de Ilias, waarvoor hij in 2013 de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Letteren ontving. Zeven jaar later volgde de vertaling van de Odyssee, waarvoor hij bekroond werd met de Homerusprijs 2017.

Maarten Asscher (1957) is schrijver, jurist, ex-uitgever en boekhandelaar. Hij publiceerde een roman, verhalen, gedichten en essays, recentelijk de bundel Appels en peren. Lof van de vergelijking (2013), die ook in Engelse vertaling verscheen. Op de studie Het uur der waarheid hoopt hij te promoveren aan de Universiteit Leiden.

Rosa van Gool (1993) is classica en publicist. Zij studeerde klassieke talen aan de universiteiten van Amsterdam, Durham en Leiden. Tijdens haar studie werd zij redacteur  van het online opinietijdschrift DeFusie en na haar afstuderen werkt zij als webredacteur voor de Gids en als docent op twee Amsterdamse gymnasia. Daarnaast schrijft publiceert zij artikelen in verschillende media.

Homeruslezing 2018

Al sinds de Oudheid voelen tallozen het verlangen om Rome te zien.  Vanuit alle hoeken van het uitgestrekte Romeinse Rijk kwamen zij vroeger  naar de stad, die van dat imperium het hoofd en het hart was: soldaten,  schrijvers en gelukzoekers, later gevolgd door grand-touristen,  seminaristen en kunstliefhebbers. In alle 15 eeuwen sinds de val van het  West-Romeinse Rijk in 476 n.C. is die aantrekkingskracht gebleven. Ook  in onze tijd is de ontdekking van Rome nog steeds een cruciaal moment in  de intellectuele vorming van een ontwikkeld mens. Niet voor niets gaan  vanuit Nederlandse gymnasia jaarlijks honderden 5de klassers op  Romereis. Wat moeten die gymnasiasten daar precies ontdekken wat ze niet  op een andere manier kunnen leren? En waarom kan dat beter daar dan  elders?

In ‘De ontdekking van Rome’ traceert Maarten Asscher mede aan de hand  van een aantal beroemde Romereizigers (zoals Michel de Montaigne, Johann  Wolfgang von Goethe en Sigmund Freud) wat de kracht en betekenis van een  kennismaking met de Eeuwige Stad is. Vooral probeert hij te achterhalen  welke ordenende, vormende werking er precies uitgaat van deze culturele  en persoonlijke confrontatie. De overdrachtelijke lessen die Rome ons te leren heeft lijken niet minder betekenisvol te zijn dan de historische, kunsthistorische of godsdienstige.

‘De ontdekking van Rome’ is de volledige tekst van de eerste  Homeruslezing, uitgesproken op 14 april 2018 in het Rijksmuseum van  Oudheden te Leiden, in het kader van de Week van de Klassieken. Deze  jaarlijkse lezing is een initiatief van het Nederlands Klassiek Verbond,  het Rijksmuseum van Oudheden en Uitgeverij Athenaeum.

WANNEER?

14 april 2018

13:30 uur – inloop ALV (Leemanszaal)
14:00 uur – 16:00 uur – Algemene Leden Vergadering (Leemanszaal)
16:00 uur – 17:00 uur – mogelijkheid bezoek museum + borrel in museumcafé

17.00 uur – opening door Diederik Burgersdijk, voorzitter NKV (Tempelzaal)

17.05 uur –  juryrapport door Rosa van Gool en prijsuitreiking aan Arjen van Veelen

17.15 uur –  inleiding Homeruslezing door Harald Hendrix, directeur KNIR

17.20 uur –  Homeruslezing door Maarten Asscher, oud-directeur Athenaeum Boekhandel

18.10 uur –  receptie, gelegenheid tot felicitaties en boekverkoop (Athenaeum, Polak & Van Gennep)

aanmelden

mail naar: homerusprijs@nkv.nl

WAAR?

Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

bereikbaarheid